Over den draad …..voor de vrede..

Over den Draad: een vredesconcert op dinsdag 5 november 2019 in de Deuzonschole in Hoofdplaat. Met in alfabetische volgorde Alfred den Ouden, broeder Dieleman, Daithi Rua, Eddy Modde, Gabien Lambert, Peter Knipmeijer, Ries de Vuyst en Gait Klein Kromhof, Silke, Strograss, Sunshine Cleaners.

We zingen en spelen met elkaar eigen werk, traditionals en nieuwere liederen tegen den oorlog en voor de vrede. In november, ergens tussen de herdenking van de slag om de Schelde en Wapenstilstand van de Groote Oorlog in.

Alfred den Ouden kwam 50 jaar geleden terecht in de Westhoek, in het dorpje Dranouter. Hij opende er folkclub de Zon en organiseerde het folkfestival van Dranouter. Later was hij drijvende kracht, componist en vertolker van de Passendaele concerten.

Broeder Dieleman bracht zijn liedjes al van Vlieland tot Noord-Frankrijk, en speelde al enkele malen op het Dranouters festival. Nu voor de eerste keer in Hoofdplaat.

Daithi Rua, begenadigd Ierse singersongwriter met als standplaats Gent, brengt eigen werk. Met zijn Rua Room presenteert hij onvermoeibaar collega liedjesmakers.

Eddy Modde, West-Zeeuwsvlaming, ontwikkelde zich van paardenfluisteraar tot liedjesschrijver.  Met Eddie & the Cruisers bracht hij de cd Raising Vibration uit. Hij wordt ook in de Rua Room met een videoclip vertegenwoordigd.

Gabien Lambert presenteerde als zangeres van de Zeeuwse folkband Merrow onlangs de eerste cd A Story to Tell. Merrow ontstond uit een groep muzikanten die graag met elkaar samenspeelden tijdens de prachtconcertenserie Songs From the Heart, georganiseerd door Sjef Hermans van de Sunshine Cleaners.

Peter Knipmeijer, voormalig stadsdichter van Utrecht, is sinds een jaar Terneuzenaar. Hij zal eigen gedichten brengen, en daarmee een gooi doen naar het schooldichterschap van de Deuzonschole

Ries de Vuyst en Gait Klein Kromhof hebben alweer heel wat jaren samen de blues. Aanvankelijk in het Amerikaans, maar nu bijna uitsluitend nog in het Zeeuwsvlaams. Terwijl Ries z’n liedjes op de gitaar begeleidt, blaast Gait er virtuoze harmonicapartijen tegenaan

Silke bracht op haar zeventiende haar eerste plaat uit, Strange. Het is nu drie jaar later en ze ontwikkelt zich verder tot een ongelofelijke en unieke muzikant.

Strograss is een schitterende band uit Gent en soms heel verre omstreken.De muzikanten van Strograss hebben uiteenlopende muzikale achtergronden maar delen een passie voor akoestische rootsmuziek en songwriting.

Ze brengen op een heel eigen manier invloeden uit bluegrass, folk en pop samen in aanstekelijke songs, vaak rond actuele sociale thema’s.

Naast intrigerende teksten en composities levert dat ook een uniek geluid op”

Sunshine Cleaners zullen zeker een selectie spelen uit Silent Voices, de plaat die ze onlangs maakten met songs geïnspireerd door de gedichten van de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer

Tekst: Ries de Vuyst 

Foto van het concert van Ineke de Bruyckere

 

Recensie 3 voor 12

Klik op de afbeelding om de recensie te lezen.

Geplaatst in Folk Music, Gaondeweg., Muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *