Screencast

Hoe leg je iemand uit waar ze moeten “klikken” op bv.een site of ELO.
Hoe laat je zien wat ze moeten doen om een “digitale weg te bewandelen” en hun doel te bereiken?
Tip: Gebruik een screencast.  Wat is precies een screencast?
Wikipedia zegt: Een screencast is een digitale opname van computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurt.

Vaak zijn deze screencasts voorzien van commentaar van de maker. De term screencast dateert van 2004, maar het maken van screencasts gebeurt al sinds 1993. Software fabrikant Lotus was de eerste met screencastsoftware.
Een screenshot is als ware een foto van wat er op het beeldscherm te zien is. Een screencast is in essentie een filmpje van wat een computergebruiker ziet op zijn beeldscherm. Screencasts worden vooral gebruikt voor het uitleggen van software. Softwareproducenten kunnen met screencasts eenvoudig hun nieuwe producten tonen.
Zelf heb ik http://www.screencast-o-matic.com/ gebruikt om dit stukje online software uit te proberen.  Hier mag je  15 minuten gratis opnemen.
Klik op recording (Java moet wel op je pc staan!) en je krijgt een vierkant scherm dat je kunt uitrekken.
Onderaan dit scherm staat een aantal knoppen (de rode ronde knop start de opname!).  Trek het scherm zover als je wenst, klik op de opname knop en ga je gang. Ben je klaar dan stop je de opname, sla de opname op als filmbestand (Mp4).
Om het filmbestand te kunnen delen moet je het nu nog op bv. YouTube plaatsen en je bent klaar…..
Mijn testje heb ik via You Tube online gezet.
Op deze manier is het niet moeilijk om een instructiefilmpje maken.
Wellicht handig om in een ELO te plaatsen of op een Yurlpagina…..gewoon om collega’s te helpen.  Wie nog andere goede screencast-software-tips heeft roep ik bij deze op om te reageren:-)
Vorige week kreeg ik  van Peter Wessel deze tip:  http://www.techsmith.com/download/jing/default.asp
Bedankt!

 

Geplaatst in Archief en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *